Insimenator.org
December 17, 2018, 08:03:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: When making requests, list what EP/SPs you have, or Joy will force feed you decaff coffee.
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Sims 3, Newest Patch (1.3x) and Crashes  (Read 10089 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Chaavik
Got Blood?
Super Mod
*****
Posts: 2970


Criminal Mastermind


View Profile
« on: July 30, 2009, 07:47:39 am »

I was fortunate not to reinstall the whole game, all of the mods and all of the store stuff after I patched the game.

But I did have crashing problems and traced the problems to one mod that hasn't been updated since Sims 3 was either released as a legal game or as a leaked game. It's Rick's "enablescripterror" file that Pescado uploaded ages ago in the AM thread.

If you have crashing issues and have Rick's "[/b]enablescripterror[/b]" file in the Mods/Packages folder, take that one out.

I don't think it's necessary at this point to have it installed unless it's verified the file needs to be updated for this latest patch or not.

What it does? Basically to allow players to debug the glitches and generate error logs if any when the game encounters a problem. I don't know if it is necessary at this point to have it installed or updated since there is now a tool to run for mod compatibility, lessening the crashes and mod conflicts. Word hasn't been out whether it will be updated or needed after this patch.

Steps To A Reasonably Safe Patching:

1. Download the patch from wherever you get your patches from for your region.
2. Remove the Mods folder from your game:

Usually for XP:

C:\Program Files\Electronic Arts\The Sims 3\Mods

For Vista:

Similar to the location above

For Mac:

Someone with a Mac should provide the exact location for those of you who have Sims 3 on Mac.

3. Patch the game.
4. Go into the following location and delete all of the .cache files:

C:\Documents and Settings\YourUserName\My Documents\Electronic Arts\The Sims 3

Or wherever the location is for your OS.

5. Start up the game and then start a new town.

*This way, the game will re-create the .cache files.

6. Exit the game without saving.
7. Put the Mods folder back where you had it in the first place.
8. If you have Rick's "enablescripterror" file, leave it out of the Mods/Packages folder.
9. Start up the game and then start a new town.
10. Exit the game without saving.
11. Check to make sure the files are in order and check to make sure you have the latest updates for any mod that may be affected by the new patch for Sims 3.


Hope these instructions will help a lot. Thanks to Sharpener from MATY for providing one of the few solutions. This solution worked for me.


**Updated**

Rick released a new version of the enablescripterror file for Sims 3 patched with 1.3x (latest patch).
« Last Edit: July 30, 2009, 10:48:55 am by Chaavik » Logged

"Humor.. It is a difficult concept.. It is not logical.." - Lt. Saavik, Star Trek: Wrath of Khan
Dancing Squirrels
Don't PM me with demands/requests. Make them here.
Come play Aetolia with us!
Radins
Member

Posts: 27



View Profile
« Reply #1 on: July 30, 2009, 06:17:07 pm »

i just got off the phone with EA support and they said that this new patch has a glich and not to download it cause it will cause the game to crash. or wont beable to be installed. error message: invalid file found. even with out any mods or such something about it being incompatable with the last patch. to hold out and wait for the next one.
Logged
Care
Member

Gender: Female
Posts: 589


contimplation or constipation?


View Profile WWW
« Reply #2 on: July 30, 2009, 06:21:50 pm »

I uploaded the patch awhile ago took out my mods folder then took out rick and delphy's slider hack my game works fine?
Logged

Megadrive
Member

Posts: 311



View Profile
« Reply #3 on: August 09, 2009, 11:28:52 am »

Pity they didn't tell us it had a glitch b4 they released the Damn thing, aren't they meant to test Patches b4 releasing to the Simming Community??? Damn Patch Screwed my Game up!!!!! Hammer
Logged
marlboro
Member

Posts: 1


View Profile
« Reply #4 on: August 15, 2009, 09:58:49 am »

I have sims 3 patch 1.4 but I could not get anything to work even befor I installed 1.4 patch.
I put resorce file mods folder where they are suppose to go.
blur patch custom content could not get anything to work.                                             
I dont know why
Logged
Chaavik
Got Blood?
Super Mod
*****
Posts: 2970


Criminal Mastermind


View Profile
« Reply #5 on: September 02, 2009, 02:26:15 pm »

Most mods have documentation about where they should go into to be used by Sims 3.
Logged

"Humor.. It is a difficult concept.. It is not logical.." - Lt. Saavik, Star Trek: Wrath of Khan
Dancing Squirrels
Don't PM me with demands/requests. Make them here.
Come play Aetolia with us!
Supernatural_Vixen
Member

Gender: Female
Posts: 477


Certified Teddy Bear Doctor


View Profile
« Reply #6 on: February 25, 2010, 11:53:35 pm »

I patched the game recently and I swear it's acting worse now than it was when I patched Shocked
Logged

Driver picks the music, shotgun shuts his cakehole!
:iroc: Fire up the Impala!!
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.125 seconds with 29 queries.
SimplePortal 2.1.1